Ta en potet

Her viser Anette og Thorstein, hvordan man kan lage potetlomper hjemme. Filmen tar 10 minutter.Dersom det er noe du syns går litt fort: sett filmen på pause, eller spol litt tilbake. God fornøyelse!

Dere kan se filmen med denne linken: https://www.youtube.com/watch?v=-ulv9wul8cI

Utstyrsbehov:

  • 6 store poteter gir 20-30 potetlomper
  • En stor gaffel
  • 1 te-skje (ts) salt
  • Litt hvetemjøl ca.2 desiliter (dl)
  • Takke/ ev. teflon steikepanne / ev. non-stick-panne.
  • Bakststikke / ev. stekespade i tre eller silikon (Ikke i stål, fordi det ødelegger non-stick-pannene)
  • Kjevle / ev.  stor glassflaske, fylt med romtemperert væske.

Fremgangs måte:

  1. Husk hygiene. Vask hendene og området du skal bake på.
  2. Kok potetene med skallet på uten salt i vannet til man kan stikke en gaffel inn i poteten uten særlig motstand. Da er de ferdigkokt. Det tar mellom 15 og 40 minutter å koke poteter, avhengig av hvilket potetslag du bruker.
  3. Flass potetene / skrell av skallet.
  4. Mos potetene til en helt klumpfri masse med gaffel eller kvern. Gjenta mange ganger - til ferdig.
  5. Husk å strø litt mjøl på bordet til enhver tid, i resten av prosessen.
  6. Tilsett salt og litt mjøl, slik at du kan elte alt sammen deigen i en stor klump. Kun litt av mjølet.
  7. Ta en klump deig på størrelse med en knyttneve, og rull den ut som en tjukk slange.
  8. Del slangen opp i små «klumper»/emner, som du lager boller av.
  9. Husk mjøl på bordet og på hendene før du klapper «bollen» flat på begge sider.
  10. Fortsett å kjevle ut lompeemnet til den blir så tynn som du klarer. Husk å ha litt mjøl på kjevla, på det falte emnet og på bordet, slik at deigen ikke fester seg til hverken bordet eller kjevla.
  11. Løft den ustekte lompa varsomt med begge hender over til den tørre, men varme steikepanna.
  12. Kontroller at lompa får fin lompefarge før du snur den (Noen ganger ser du også at den bobler litt opp over hele lumpa før du snur den. Den skal få lompefarge på begge sider før den er ferdig.
  13. Legg den ferdigstekte lompa på rist med et glasshåndkle/linhåndkle under og et over, så holder de seg varme og mjuke til du har ferdigstekt alle lompene.