2019
En utstilling med brev skrevet i krig eller fangenskap.
Ved fronten var feltposten den eneste livslinjen til de kjære som befant seg hjemme.
Det har alltid vært viktig å kunne sende et livstegn hjem når man er langt hjemmefra, ikke minst under situasjoner som følge av krig og fangenskap.
Det ble lagt store ressurser i å opprettholde en fullgod posttjeneste for soldater. Feltposttjenesten hadde en viktig funksjon som et bindeledd mellom den stridende og de kjære der hjemme. Muligheten for å sende og motta brev var et viktig lyspunkt i en ellers mørk og dyster hverdag.
Utstillingen viste brev som forteller hver sin unike historie fra personer i krig eller fangenskap. Langt hjemmefra og omgitt av krigens brutale virkelighet, fikk brevet en viktig rolle for soldatens moral og innstilling.
I utstillingen kunne du lese brev så langt tilbake som under krigen mot svenskene i 1814 og brev fra ulike fronter under andre verdenskrig. Det ble også vist konvolutter sendt hjem fra ulike steder i verden hvor nordmenn har deltatt i internasjonale operasjoner etter 1947.
Utstillingen ble laget av Norges Postmuseum og Opplandsarkivet, avdeling Maihaugen. Den ble vist fra 31. mars til 24. november 2019.