toppbilde_postmotorsykkel_Esben_Haakenstad
Foto: Esben Haakenstad/Norges Postmuseum
Norges Postmuseum / Velkommen til Norges Postmuseum

Velkommen til Norges Postmuseum

Til 16. oktober tilbyr Norges Postmuseum på Maihaugen utstillinger og opplevelser for besøkende. Museet ivaretar et nasjonalt ansvar for posthistorie.  

Ved Norges Postmuseum kan du se vår flotte utstilling Post underveis, og se postverkets historiske filmer. I hovedsesongen er Postgården bemannet av en postmester. Det er postpensjonister som deler på denne jobben. De representerer til sammen like lang posterfaring som Posten er gammel. 

 

Skatter på hjul

Ny kjøretøysutstilling åpner 23. juni. Ved Norges Postmuseum, finner du Posten sin samling av historiske kjøretøy. I 2022 ble det ferdigstilt en ny postgarasje i byavdelingen på Maihaugen. Her kan publikum se flere av museets flotte kjøretøy. Posten har alltid vært opptatt av at forsendelsene skal komme hurtig og trygt frem. Jakten på å spare tid, har ført til at bedriften har vært rask med å ta i bruk nye kommunikasjonsmidler.

I utstillingen kan de besøkende blant annet se Norges eldste kjørbare lastebil, en Fiat Ter Lorry 1914-modell. Det finnes også en Harley Davidson 1200 cc. fra 1932 og en flott Volvo duett fra 1955. Også et lite utvalg El-kjøretøy, som representerer nyere tids satsninger på utslippsfrie hjelpemiddel i postleveringen. 

 

Å bære en historie - Postens uniformer (1899-2017)

Ny utstilling som viser utviklingen av uniformer fra forskjellige stillingsområder i Posten. Postuniformer har utviklet seg fra å ha et stramt dresspreg med blanke knapper og distinksjoner, til å bli praktiske og funksjonelle profilklær. Uniformer er, og har vært, et viktig symbol for Posten. Les mer om utstillingen som kan sees i andre etasje i Postgården. 

Foto: Norges Postmuseum

 

Postkassens historie fra 1855

I Postgården kan du se et utvalg postkasser og postinnkast fra Norges Postmuseums samling, og se hvordan de har endret seg over tid. Den offentlige postkassen er sentral i Postens virksomhet. Vi kjenner alle den røde postkassen med luke som må åpnes for å legge i et brev vi vil sende. Les mer om utstillingen som kan sees i andre etasje i Postgården. 

 

 

Opplevelsene ved Norges Postmuseum er inkludert i Maihaugens inngangsbillett. 

Norges Postmuseum er åpent til 16. oktober. I hovedsesong er museet åpent hver dag fra 10.00 til 17.00.

Informasjon om billetter og åpningstider

Velkommen til Norges Postmuseum i sommer!